Anita´s blogs

Lieve lezer, van harte welkom in mijn blog bibliotheek!

Ik schrijf hier over alles wat te maken heeft met afvallen en slank blijven.

Over de uitdagingen, mislukkingen en teleurstellingen, maar zeker ook over de oplossingen, inzichten en overwinningen. Met veel praktische tips waar jij je voordeel mee kunt doen.

Met deze blogs hoop ik jou te inspireren, te vermaken en stof tot nadenken te geven.

Veel leesplezier! Liefs, Anita

P.S.: Heb je de mooie verhalen al gelezen van Elly, Margriet, Marjolein, Gerda, Annemarie en  Annemiek? Klik hier

Lipoedeem

Op Facebook volg ik een groep van meer dan 3000 vrouwen die last hebben van lipoedeem

Lipoedeem is een ongelijkmatige verdeling van vetweefsel , vaak op benen en heupen maar ook op armen, veroorzaakt door een niet goed functionerende vetstofwisseling.

Ik volg de uitdagingen van deze vrouwen, hun frustraties, de strijd met hun lichaamsbeeld en hun vaak wanhopige zoektocht naar een oplossing voor dit pijnlijke probleem. Ze laten kilo’s vet wegzuigen, laten zich inzwachtelen en zijn bereid alle mogelijke diëten te omarmen.
En intussen verstoppen ze hun lichaam uit schaamte.

Alsof dit niet al schrijnend genoeg is lees ik in De Telegraaf van 9 augustus:

“Steeds meer vrouwen last van lipoedeem: Diëten en sporten heeft geen zin”

Een artikel waarin een arts vertelt dat er steeds meer vrouwen last hebben van lipoedeem, dat ze er nog niet genoeg van weten en ook niet weten hoe dat zo komt, maar dat sporten en diëten in ieder geval niet helpen.

En dáár zakt mijn broek van af!

Want met dit soort uitspraken ontneem je deze vrouwen alle hoop op verbetering.

En nee, ik ben geen arts, ik heb ook geen witte jas aan en ik genees niets, maar als voedingsdeskundige en fysiotherapeute heb ik al wel veel vrouwen met lipoedeem helpen afslanken.

En ja, door de aandoening moeten deze vrouwen er meer voor doen, meer voor laten en een lange adem hebben, maar voeding in combinatie met beweging heeft wel degelijk zin!

Dus, lieve, dappere vrouwen met lipoedeem: laat niemand jou ooit de hoop op verbetering ontnemen en stop vooral niet met sporten!

Buikomvang meten

Een BMI-meting is onbetrouwbaar.

Als jouw BMI (Body Mass Index) volgens de gangbare tabellen  te hoog is, is het niet per se zo dat je ook een ongezond gewicht hebt.

Bij het meten van de BMI wordt namelijk gekeken tussen de verhouding tussen jouw lengte en je gewicht.

Als je echter veel spiermassa hebt (krachttraining) én niet zo groot bent kan het zomaar zijn dat je BMI  volgens de tabellen te hoog is terwijl jouw vetpercentage prima is.

Andersom kan het ook zijn dat jouw BMI binnen de normen valt terwijl jouw viscerale vet, het gevaarlijke vet in je buikholte, te hoog is. Wanneer je lang en smal bent bijvoorbeeld, met weinig spiermassa.

Een meer betrouwbare manier om te weten of je teveel ‘ongezond’ buikvet hebt is het meten van jouw buikomvang.

Dit doe je met een flexibel meetlint (nee, geen rolmaat) dat je plaatst tussen jouw onderste rib en de bovenrand van je bekken.

Bij vrouwen is een buikomvang tot 80 centimeter nog binnen de gezonde norm, bij mannen onder de 88 cm.

Gooi je rekenmachine en de weegschaal dus overboord en schaf een meetlint aan.

Of een goede spiegel…

Anita Staps dag 2 Your Surprice (128)

Zij dronk 20 koppen koffie per dag.

In mijn coachgesprekken met de 40+ vrouwen die ik help met afvallen en slank blijven vertellen deze vrouwen veel over zichzelf.
Zo ook Sara, die me vertelde dat ze wel 20 koppen koffie per dag dronk en daar eigenlijk best last van had.

Op mijn vraag waar die gewoonte vandaan kwam kreeg zij een brok in haar keel toen zij besefte dat het drinken van koffie haar herinnerde aan alle mooie koffiemomenten die ze ooit met haar moeder had.

Haar moeder was kort daarvoor aangereden en overleden.
Ze was pas 58 jaar.
Met elke kop koffie was ze in gedachten weer even bij haar moeder.
 
Zo hebben wij allemaal associaties waarbij eten of drinken vastgekoppeld zit aan een emotie, een ervaring of beleving.
 
Zo neig ik nog steeds naar zoet wanneer ik verdrietig ben, waarschijnlijk omdat wij vroeger met een snoepje getroost werden.

Wanneer jij een zeer specifieke voedselbehoefte voelt opkomen vraag je dan eens af waar deze behoefte vandaan komt en welke emotie hier achter schuil gaat.

Vervolgens kun je hier een andere associatie of beleving ‘overheen’ zetten waardoor de oude associatie langzaam verdwijnt.

Een goed voorbeeld tijdens deze voetvalkoorts is dat het kijken naar een voetbalwedstrijd door de reclamebureaus gekoppeld wordt aan bitterballen, kaas, worst, chips en alcohol.
Wanneer je hierin meegaat is de kans groot dat je in de toekomst het voetbal kijken automatisch koppelt aan ongezond snacken.

In mijn coachprogramma's leer ik je jouw emoties los te koppelen van eten en drinken zodat afslanken en slank blijven een stuk makkelijker is.

Welke ervaring, gevoel of zintuiglijke beleving uit jouw jeugd is nog steeds gekoppeld aan eten of drinken?


afslankcoach | voedingsdeskundigemindsetcoach

anita-staps-afslankcoach-afvallen-afslanken

Als jij weerstand voelt bij 1 van de volgende uitspraken dan ben je heel dicht bij de oplossing.

➡ Je staat klaar voor iedereen om je heen, maar zet jezelf steeds weer op de laatste plaats, waardoor je je frustraties hierover weg-eet of weg-drinkt

➡ Je plant alle activiteiten van partner, kids, werk, familie en vrienden in, maar vergeet tijd in te plannen voor jezelf.
En áls je die tijd al inplant laat je hier vaak andere zaken tussen komen.

➡ Je komt alle afspraken met anderen na, behalve die met jezelf.

➡ Je hebt al vaker geprobeerd om af te slanken, maakt steeds weer een beginnetje maar geeft het ook weer op wanneer je niet snel genoeg resultaten ziet.

➡ Je bent bang dat je minder van het leven geniet wanneer je een afslankprogramma volgt, omdat je dan 'niets meer mag'

➡ Je ziet jouw omstandigheden, je werk, tijdgebrek, je gezinssituatie, de voedingsindustrie of lichamelijke beperkingen als oorzaak voor het uitblijven van jouw afslankresultaten.

➡  Je bent een sterke vrouw die gewend is alles zelf te doen en vind het moeilijk om hulp te vragen. Je ziet hulp vragen als teken van zwakte en probeert het liever eerst zelf.

Voel je weerstand of de neiging om in de pen te klimmen? Perfect!
Zonder wrijving geen glans! 😅

Kijk eens naar de uitspraak die je het meest triggert en vraag je af waar die weerstand vandaan komt, want daar zit vaak de sleutel tot de oplossing van jouw (gewichts)probleem.

En wanneer je samen wil zoeken naar jouw beperkende overtuigingen dan help ik je graag. Omdat ik je zie, hoor en begrijp. 💞

Anitastapsafslankcoach

“Ik ben bang dat ik dadelijk een terugval krijg” sprak zij haar angst uit tijdens ons coachgesprek.

Ze is sinds een paar weken bezig met het afslanktraject waarin we elkaar wekelijks spreken.

Zij is een sterke vrouw, houdt veel ballen hoog, stelt hoge eisen aan zichzelf en heeft haar voedingspatroon binnen een paar weken al goed op de rit waardoor ze ook al is afgeslankt.

Echter, social settings waren haar grootste uitdaging.

Tijdens een BBQ, verjaardag, vakantie of receptie gaf ze zichzelf groen licht om los te gaan op voedsel dat je net zo goed gelijk op je buik kunt smeren. Dit vanuit de gedachte ‘Nu mag het’.

Maar dat is verleden tijd, want ze heeft intussen al een aantal social settings overwonnen.

Nu is ze bang dat ze in de vakantie die er aan zit te komen een terugval krijgt en weer in die valkuil van ‘nu mag het’ stapt.

Dit is typisch een mindset dingetje waar veel vrouwen tegenaan lopen; een angst op basis van ervaringen uit het verleden.

Herken jij dit?

Besef dan dat je zelf de regie hebt over het eten en drinken dat je in je mond stopt. Niemand anders doet dit voor/ bij jou.

Te vaak kiezen wij voor korte termijn genot (datgene wat je nú wil) in plaats van lange termijn geluk (datgene wat je het allerliefste wil).

Maak een plan met jouw lange termijn doel voor ogen en houd je aan de afspraken die je daarin maakt met jezelf. Keep your eyes on the prize!

Ja zal zien dat je niet alleen een heerlijke, fitte vakantie beleeft maar ook een gevoel van zelfbeschikking, trots en kracht gaat ervaren.

Voor extra ondersteuning en het leggen van een sterke fundering voor jouw afslankresultaten kun je mijn e-book gratis downloaden.