Klant belt

Gefrustreerd belt een klant me op: ‘Hoe kan dat nou? Ik ben alleen uit eten geweest en ben 1 ½ kilo zwaarder! Kan ik dan nooit meer uit eten?’

Ik ben blij dat ik haar spreek , want bij dit soort frustraties hebben vrouwen vaak de neiging om het bijltje erbij neer te gooien.
But not on my watch! 😆

Ik leg haar uit dat, wanneer we buiten de deur eten, we ongemerkt meer zout, kruiden en koolhydraten binnen krijgen , waardoor we vocht gaan vasthouden. Dit is echter tijdelijk.

Het vasthouden van vocht tijdens het afvallen is sowieso één van de meest voorkomende oorzaken van gewichtsschommelingen bij vrouwen in en rond de overgang.
Zeker op een warme zomerdag kun je zomaar tot 2 liter vocht vasthouden, maar hier is gelukkig in de meeste gevallen wat aan te doen. Laat je dus niet uit het veld slaan door het getal op de weegschaal! 👊

Met deze 5 tips verminder je het vasthouden van vocht:

🤸‍♀️ Blijf bewegen, ook al is het warm. Vooral wandelen en fietsen zijn goede bewegingsvormen die de doorbloeding stimuleren waardoor het (teveel aan) vocht kan worden afgevoerd en vooral je benen mooi afslanken.

🏺 Voeg geen extra zout toe aan je maaltijden. Je krijgt via je reguliere voeding al meer dan voldoende zout binnen. We hebben maximaal 6 gram zout per dag nodig, maar wat minder is beter. De gemiddelde Nederlander eet 9,8 gram zout per dag. Met 5 olijven bijvoorbeeld krijg je al 2 gram zout binnen, en ook in brood, crackers, vleeswaren en kaas zit zout.

🥫 Gebruik zo weinig mogelijk zakjes en pakjes om sauzen te maken. Hieraan wordt steevast zout toegevoegd als smaakmaker. Kijk op de etiketten voor de hoeveelheid zout.

🍪 Eet zo weinig mogelijk geraffineerde suikers, ook wel enkelvoudige koolhydraten of snelle suikers genoemd.
1 gram koolhydraten bindt zich namelijk met 2,5 gram vocht. Snelle koolhydraten vind je in koek, snoep, chips, fruit en witmeelproducten. Deze koolhydraten kun je net zo goed gelijk op je buik smeren. 😉

🍵 Drink minimaal 2 liter water en thee. Met water kun je variëren door er gember, komkommer, munt of citroen bij te doen. Als je koffie drinkt, drink hier dan een extra glas water bij. Water helpt je afvalstoffen beter afvoeren wat het afvallen bevordert.

Wanneer je bovenstaande tips in jouw leefstijl integreert, worden het mooie gewoonten waardoor je makkelijker op gewicht blijft.

Uitstelgedrag

Heb jij ook zo’n last van uitstelgedrag? Ik wel! Vooral als ik niet weet waar ik moet beginnen.LOL

Zo is het voor veel vrouwen lastig om na een vakantie weer in het normale ritme te komen, en stellen ze het kwijtraken van hun vakantiekilo’s uit tot de eerstvolgende maandag. Of volgende maand. Of volgend  jaar. LOL

Herkenbaar?

Dan zal ik je mijn 5 anti-uitstel-tips geven zodat er geen enkele reden meer is om niet NU te starten met het oppakken van een gezonde leefstijl.
 
1. Schrijf op wat je wil bereiken.
Niet een streefgetal op de weegschaal als doel, maar jouw WAAROM.

WAAROM wil jij afslanken?

Bijvoorbeeld:

·             Ik wil mijn favoriete kleding weer passen

·             Ik wil weer blij zijn met mijn spiegelbeeld

·             Ik wil me vrij voelen in mijn lichaam

·             Ik wil me zelfverzekerd en trots voelen

·             Ik wil me makkelijk kunnen bewegen zonder pijn in mijn gewrichten

·             Ik wil voldoende energie hebben om met de (klein)kinderen te spelen

·             Ik wil me weer sexy voelen en aantrekkelijk

 
Zie je jouw ideale plaatje al voor je?

En zie je dan ook dat afvallen méér is dan dat getal op de weegschaal?

Kun je ook voelen hoe het zou zijn om deze doelen bereikt te hebben en de energie die dit geeft? (En nee, daarvoor hoef je niet eerst contact te maken met je zonnevlecht LOL)

OK, dan ga je deze energie nu gebruiken voor het maken van een plan.😊
 
2. Maak een planning voor deze week.
Wat ga je eten? Maak een boodschappenlijstje van deze producten.

 
3. Kijk vooruit!
Welke uitdagingen gaan er deze week komen en hoe besluit je hiermee om te gaan?

4. Houd een eetdagboek bij.
Zo krijg je het snelste weer inzicht in jouw eetpatroon en kun je jezelf dagelijks feedback geven.
 
5. Laat je inspireren!
Afslanken hoef je niet alleen te doen, je houdt al zoveel ballen in de lucht!

 

Op mijn website kun je het E-book downloaden waarmee je de fundering legt voor succesvol afslanken. Laat je ook eens inspireren door de verhalen van de vrouwen op deze website die jou zijn voorgegaan.

En wil je graag eens vrijblijvend sparren over jouw uitdagingen bij het afvallen? Vraag dan een strategiegesprek aan en ik help je graag verder.

Liefs, Anita

Foutspeurder

Ken jij het begrip foutspeurder? Ander woord voor klepzeiker, criticus, spijkers-op-laag-water-zoeker.

Een foutspeurder is gefocust op waar iets niet klopt, wat er ‘fout’ is of gaat.

Is ook vaak perfectionistisch, want alles kan altijd beter, mooier, perfecter.

Voor mij was het best een schok toen ik mezelf hierin herkende, want als foutspeurder leg je niet alleen de lat hoog voor jezelf, maar zeker ook voor je omgeving. Ik tenminste wel.

En uiteraard zit overal een verhaal achter. Wanneer ik als kind met mijn rapport thuis kwam zei mijn vader steevast: Waarom is die 8 geen 9? Niet om me te kleineren maar om me te inspireren het beste uit mijzelf te halen.

Dus in mijn overtuiging van ‘niet goed genoeg zijn’ ben ik blijven streven naar perfectionisme.

Deze eigenschap heeft me veel opgeleverd, waaronder mijn wereldtitel, maar kan me ook stevig in de weg zitten, want als perfectionist ben je nooit klaar. Nooit eens ‘af’.

Maar foutspeurder zijn heeft zo ook zijn voordelen.

Veel vrouwen die willen afslanken geven namelijk aan dat ze niet weten waar ze hun voeding nog kunnen aanpassen, en zeggen steevast  “Ik weet niet wat ik fout doe”

Dus speur ik samen met hen naar waar het beter kan.

Het leuke hieraan is dat het vaak hele kleine dingen zijn in hun voeding die, eenmaal veranderd, voor grote resultaten zorgen, waardoor het niet alleen makkelijker is om af te vallen , maar ook om op gewicht te blijven.

Tip voor alle foutspeurders die nog wat pondjes willen afvallen:

Houd eens een dagboekje bij waarin je noteert wat je eet en drinkt, inclusief de hoeveelheden en de tijden waarop je eet.

Ik hoor graag van je wat je hierin ontdekt hebt. En wil je dat ik met je meekijk? Stuur me dan een pb-tje en ik speur met je mee.